Duyu Bütünleme Nedir?
Dış dünyadan ya da vücudumuzdan gelen duygusal verilerin toplanması, elde edilen veriler sonucunda meydana getirilen hem duyusal hem de motor davranışların değerlendirmesini içeren nörolojik sürece duyu bütünlemesi denir.
Duyu Bütünleme Terapisi
İnsanoğlunun kendini koruması ve çevresindeki dünyayı anlaması için sahip olduğu yedi adet duyu vardır. Bunlar; Dokunma, Tatma, İşitme, Görme, Koku, Hareket, Denge ve Vücut Farkındalığı duyularıdır. Bireylerin yedi duyusunu da kullanarak kendi ihtiyaçlarına ve çevresine tepki vermesi önemlidir.
Duyu bütünleme terapisinde hedef çocuğun huzurlu, mutlu bir ortam içerisinde kendisini güvende hissederek etkileşim kurmasına yardımcı olacak ortamın oluşturulmasıdır. Çünkü bireylerin hissettiği pozitif duygular öğrenmeyi ve etkileşime geçmeyi kolaylaştıran etkenlerdir.
Terapi çocuğu tanınması, duyusal eksikliklerinin öğrenilmesi, ihtiyaçlarının anlaşılmasının sağlanmasıyla başlar. Amaç çocuğu tanıyarak iletişim kurabilmek ve öğrenmesini sağlayabilmek için yol haritasının çizilmesiyle başlar.